ДНЗ №19 м.Мукачево

 





Шість принципів харчування

             Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини — невід'ємний чинник міцного здоров'я. Харчування дитини    націлене на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м'язових тканин. Щоб досягти  бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

             Перший принцип — різноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину,  хлібобулочні та круп'яні вироби, білки тваринного походження. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці — молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.

             Другий принцип — натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:

• пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;

• готувати м'ясні страви лише з натурального (не консервованого м'яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;

• не споживати консервованих продуктів;

• не споживати білого комерційного хліба;

• обмежити використання в їжу здоби;

• під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;

• остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинитися до захворювання на сальмонельоз;

• надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.

             Третій принцип -  стимуляція апетиту. Тут можна порадити:

• зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;

• не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;

• між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;

• по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.

              Четвертий принцип - психофізичне задоволення від їжі (десерт). На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао. Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.

              П’ятий принцип - регулювання роботи кишечника. Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисломолочні продукти.

              Шостий принцип - корекція ваги. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.

              А підсумок усього цього дуже простий — здоров'я дитини і ґрунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.