ДНЗ №19 м.Мукачево
 
.





Цінні поради турботливим батькам

  • Під час високого ризику захворювання на ГРВЗ не відвідуйте місця, де можливе велике скупчення людей.
  • За можливості зведіть до мінімуму поїздки у громадському транспорті (автобуси, тро­лейбуси, метро тощо).
  • Остерігайтеся близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу або інших ГРВЗ.
  • Часто мийте руки з милом. Якщо немає такої можливості, використовуйте спеціальні алкогольвмісні засоби для оброблення та знезараження рук
  • Не торкайтесь слизових оболонок очей, носа, рота немитими руками.
  • При чханні та кашлі прикривайте рот одноразовою хустинкою.
  • Забезпечте дитину таки­ми хустинками,
  • Часто провітрюйте приміщення вдома та на роботі.
  • Уникайте поцілунків, обійм, рукостискань тощо.
  • Не допускайте переохолодження або перегрівання організму.
  • Змащуйте слизові оболонки носа оксоліновою маззю.
  • Проводьте щоденне вологе прибирання кімнат.
  • Організовуйте собі та дитині повноцінне, вітамінізоване харчування з достатньою кількістю природних джерел вітаміну С (свіжі овочі та фрукти) та фітонцидів (часник, цибуля, імбир тощо).
  • При погіршенні самопочуття залишайтеся вдома, не займайтеся самолікуванням - ви­кличте лікаря для обстеження та призначення ефективного лікування.
  • При появі ускладнень захворювання на грип у вас чи вашої дитини не зволікайте. Орга­нізуйте госпіталізацію з метою отримання кваліфікованої допомоги медиків.

 

На що слід звернути увагу при формуванні раціону дітей, які часто хворіють?

По-перше, на якість продуктів. Саме використання якісних продуктів харчування, багатих на мікроелементи та вітамі­ни, забезпечить організм дитини від частих випадків захворювання.

По-друге, на спосіб зберігання продуктів і їх відповідність термі­нам зберігання.

В останні роки зросла кількість дітей, хворих на латентний (прихований) залізо-дефіцит, одним із проявів якого може бути саме підвищена хворобливість дитини. Тому необхідно слідкувати за тим, щоб до раціону дітей, які часто хворіють, входили продукти з високим вмістом заліза.

При годуванні дітей, які часто хворіють, слід також звернути увагу на спосіб кулінарного оброблення продуктів. Стра­ви мають бути максимально простими, смаження слід уникати.

Окрім якості продуктів, слід звертати увагу і на достатню енергетичну цінність. Добовий калораж має відповідати віковим потребам дитини і формуватися за рахунок продуктів, що максимально легко засвоюються: молочні і кисломолочні продукти, різні види круп (насамперед вівсяна, гречана, пшо­няна), нежирні сорти риби і птиці, яйця, овочі та фрукти.

Зверніть увагу! Не мож­на годувати дитину силоміць, особливо хвору. Під час інфекційного захворюван­ня печінка дитини бере активну участь у синтезі антитіл, і не слід «відволікати» її від цієї важливої справи. Якщо прий­шовши з дошкільного закладу, хвора дитина відмовляється від вечері, не слід примушувати її. У першу добу захворювання ГРВЗ можна пропонувати дитині лише тепле пиття - воду або чай. Печиво, цукерки та інші легкозасвоювані вуглеводи у цей період вживати не бажано.